Румъния върви към предсрочни избори

в Свят

"Без изненада от президентския дворец Котрочени. "Случайно" Людовик Орбан отново е предложен за премиер", пише в. "Котидианул" по повод вчерашните консултации на държавния глава с парламентарно представените партии, след като правителството на Лудовик Орбан бе свалено с вот на недоверие в сряда. Президентът Клаус Йоханис обяви в четвъртък вечерта, че предлага отново Орбан за министър-председател и обясни ясно, че първият му избор са предсрочните избори. С други думи ролята на Орбан е да отиде в парламента и да направи така, че да бъде отхвърлен, коментира "Котидианул".

В края на тази година в Румъния трябва да се произведат редовни парламентарни избори. Но, ако парламентът отхвърли две поредни предложения за премиер в срок от 60 дни, държавният глава трябва да разпусне законодателния орган и да свика предсрочни избори. Смята се, че именно това целят президентът, който е бивш председател на Национално-либералната партия, и настоящият лидер на либералите Людовик Орбан, тъй като управлявалото само три месеца правителство на либералите не разполагаше с мнозинство в парламента. Същевременно Национално-либералната партия към момента получава одобрението на 47 процента от избирателите, докато управлявалата до есента Социалдемократическа партия (СДП) събира само около 20 на сто.

В. "Адевърул" твърди, че има задкулисно споразумение между либералите и социалдемократите. Според изданието Национално-либералната партия (НЛП) се е ангажирала да не променя изборното законодателство в ущърб на СДП с оглед на местните избори през лятото, а социалдемократите са поели ангажимент да доведат до успех вота на недоверие, за да бъде направена първата крачка към предсрочни парламентарни избори.

"Споразумението проработи перфектно. Сега НЛП трябва да изостави законопроекта за избор на кметове в два тура, а СДП да не гласува двете правителства на Орбан, които ще предложи Клаус Йоханис", пише "Адевърул".

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*