Стефан Пройнов: Аукционни войни

в България/История/Новини/Свят

Стефан Пройнов: Аукционни войни


Стефан Пройнов: Трескаво текат аукционни войни в Европа и зад океана! Повечето аукционни къщи имат поне десетина лотове с банкноти и монети с произход България. Това, което показва анализът е, че тази зима в България ще се завърнат огромни количества на пазара.

Прави впечатление, че има огромен интерес от наши колекционери и търговци. Ако средно всеки артикул се следи и наблюдава от около 20-38 човека то нашите монети и банкноти се следят от 72-83 човека, което няма как да не се забележи от аукционните къщи. Няма как да не се забележат и цените на лотовете, които надвишават 100% до 800% процента пазарната си цена.

Американските аукционни къщи прехвърлиха значителни количества златни, сребърни монети както и банкноти към европейските си подразделения. Всички вече знаят, че хитът на пазара са българските монети и банкноти, а рекордите не спират.

След бомбата в Монако цялата търговска общност е вперила очи в нашите колекционери. И как няма да е така – Българска златна монета се продаде на цена колкото 10 такива от древният Рим. Немските аукционни къщи също преровиха килерите си и започнаха да вадят интересни и атрактивни неща. В Берлин, Хамбург и в Мюнхен можете да видите от 10 сантима до 1лв. 1916 с МС64, МС63 като качества.

Извадиха се дори банкноти с печат образец дори на сравнително ниски цени от порядъка на 350-450 евро. Търговците в източна Европа също следят тенденциите в центъра и чехи, сърби предлагат сребърни монети от времето на Фердинанд и Борис, а поляците доста спекулират ценово с рестрайковете на златните ни монети. Засега само Швейцария е извън всяко подозрение, но те предпочетоха да се ориентират към старите търговски клиенти и да наблегнат на фантастични екземпляри от времето на Рим и Елада.

Тенденциите са за продължаване на вдигане на цените на монетите и банкнотите свързани с България, но трябва да се отчете фактът и че колекционерите ни вече не са попълнили дупките си в своите колекции на 90%, което ще рефлектира на пазара. В крайна сметка България е малка държава, която не може да се мери по брой колекционери със Западните .

Но тенденцията висок грейд няма да спадне, прогнозира Стефан Пройнов. Очаква се за в бъдеще повишаване на интересът към модерните монети и тези от цял свят от нашите колекционери.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар