Стефан Пройнов: Бумът в нумизматиката задържа средно високите си нива

в България/История

Стефан Пройнов: Бумът в нумизматиката задържа средно високите си нива


Стефан Пройнов: Бумът в нумизматика засити за известно време инвестиционният интерес при монетите от Княжество България, Царство България и някои екземпляри от Народна Република България.

Има известно насищане и успокояване на пазара, но остават да се търсят монети във възможно най-високо качество. Битката при грейдовете продължава.

Колекционер номер едно на планетата за 2020г. на NGC направи коментар: Монетите ми от Царство България започват да ,,подобряват“ качеството си…. пък и от NGC, когато дадат оценка MS 64+ ме карат да се чувствам горд, че съм открил едно БЪЛГАРСКО ,,монетно бижу“… По-късно направи коментар, че в личен план не вижда особена разлика между MS 64+ и MS 65.

На този етап пазарът е наситен и търсят се само монети с възможно най-добро качество и то сертифицирани или да бъдат сертифицирани. Последните години Нумизматиката се превръща в едно много добро перо за инвестиране като при някои покупки ръстът на печалба е в няколкостотин процента, което на практика му отрежда едно челно място за докарване на допълнителни доходи. Точно инвеститорите направиха пазара да се задвижи в посока нагоре. Колекционерите и нумизматите умеят да чакат и дебнат, те не бързат да купуват на високи цени твърди Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство.

 

Следващото раздвижване на пазара се очаква зимата когато започнат да преразглеждат колекциите си по-големите играчи и отмине летният сезон. Има тенденция на раздвижване на пазарът на Българските банкноти, но и там всичко ще се насити за няколко месеца, защото предлагането е по-голямо от търсенето, твърди Пройнов.

Но засега ръстът в нумизматиката е най-голям -задминава в пъти пазара на имоти и инвестиционно злато. Има хора, които обичат да пипат парите си и този инвестиционен сегмент е точно такъв.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар