Стефан Пройнов: Грешната монета-оскъдна и обикновено грандиозна

в История


Стефан Пройнов:
Оскъдна и обикновено грандиозна е грешната монета за грешка в планшета. Това са едни от най-простите видове грешки за обяснение.

 

По принцип това са монети, отсечени върху планки, различни от вида, по който са били предназначени да бъдат отсечени. Може би това е планшет, предназначен за друга деноминация, или монета на друга държава изобщо или дори символ или нещо, което изобщо не е монета. Това обикновено се случва, ако доставките на заготовки за монети са били замърсени по някакъв начин.

Грешна монета за грешка на планшета може да липсва подробности (ако е била ударена на по-малка планшета), ще бъде слабо ударена (ако е била ударена върху по-тънка или по-твърда планшета от предвиденото) или може да показва голяма площ, която не е ударена всички (ако е ударен върху по-голяма от предвидената планшета).

Монетата по-горе е австралийски 2 цента, отсечен върху австралийски планшет от 1 цент. Планшетът от 1 цент е много по-малък от 2 цента, така че на тази монета липсват много подробности. Този тип грешна грешка на планшета е една от най-често срещаните, като монетата е отсечена върху по-малка планка, принадлежаща към същата валута, но различна деноминация.

Този тип монети с грешки са открити в монетни във висок клас, както е монетата на изображението.

Горната монета е много по-рядък тип грешна грешка в планшета. В този случай монетата е отсечена върху планшет на монета от съвсем различна държава и валута!

В този случай става въпрос за австралийски $ 2, отпечатани върху планка от 10 евроцента. В този случай планшетът беше много по-тънък от предвидения заготовка и ударът е много слаб.

Теглото е в съответствие с това на Евро 10 цента при 4,1 грама и анализ на XRF установява, че той е с различен състав от $ 2, който е ударен върху северна златна планка (същото като 10 евроцента) По време на този вид грешни грешки в планшетата наистина са били много редки, но монетни дворове по света са склонни да доставят заготовки за монети от трети страни в различни страни.

Тези трети страни могат да имат договори за доставка на заготовки за много различни страни и по този начин може да възникне замърсяване. Човек може само да си представи, че в по-ранните времена някои от по-странните грешни грешки на планшетите (като половин долар в САЩ на Кенеди, ударени върху стоманени платки) са умишлени „грешки“, нанесени от персонала на монетния двор.
Макар че монетите с десетични грешки са популярни, грешките с десетични грешки при високи оценки не се срещат често.

През 1944 г. монетен двор в Сан Франциско порази сребърни монети за Австралия и изглежда, че шилинг планше скочи в бункера, отчаяно желаейки да бъде флорин.

Този пример на снимката по-долу е избор, който не е циркулиран и е класифициран от PCGS като MS63 и вероятно е намерен в ролка от мента.
Стефан Пройнов:Надявам се съм Ви бил полезен.

Източник: australian-coins.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар