Стефан Пройнов: Колко струва една монета?

в България/История/Новини

Стефан Пройнов: Колко струва една монета?


Стефан Пройнов: Първият въпрос винаги е колко струва една монета? Крайната цена е съвкупност от качество, история и тираж. Често сме виждали да се продава една монета на далеч по-висока цена от тази, която е посочена в каталозите или аукционите.

Професионалистите търговци и брокери на предмети на изкуствата , колекционерите и нумизматите разбират за какво става на въпрос, но на по-ниските нива се възхищават, роптаят или се съмняват дори си мислят, че става дума за манипулация на пазара, трети, че става дума за пране на пари или финансови инвестиционни трикове.

Във всяка голяма лъжа си има по едно малко зрънце истина, стига да умеете да пресеете зърното от плявата, така не ще допуснете в умът си паника. В нумизматиката когато се появи някоя рядка монета в рядко високо качество – качество, което я нарежда в първите десет монети в света от този тип цената и нараства в десетки пъти понякога над каталожната. Ще дам един пример с монети на CONSTANTINE I THE GREAT Caesar Argenteus.

Такава колективна находка на монети, които имаха пазарна стойност на черният пазар между 400-1200 лева бяха продадени по 10 000 лв. за брой. Отговорът на дилърите на монети е „защо е такава висока цената, бе“? Ами покажете ми по-добри.

Та когато имате брилянтни екземпляри и субективните фактори по оценяване се съберат и цената расте. Когато тиражът им е малък, когато качеството е възможно най-високо, когато самата стока има история като и когато света знае за дадено събитие и най-важното когато има повишен колекционерски интерес за нея цената и надминава далеч представите на някои хора от нумизматичните среди.

Стефан Пройнов: Това е един от хилядите примери в световната нумизматика и този пример от преди повече от 20 години ме научи, че хубавата стока сама си прави пазара. Вярно е, че една стока струва колкото ти дават, но зависи и къде ще бъде предложена.

Ако една супер качествена монета се предлага на обикновения селски пазар тя няма да бъде оценена по достойнство, ако обаче се предлага на най-големите аукциони къщи тя ще бъде представена пред елитът на нумизматичният и колекционерски пазар и ще бъде далеч по-високо оценен, но това го знаят и малките деца. Та без значение дали монетата ви е преди или след новата ера, дали монетата ви е от преди 100 години или не, но важното е да е в свръх високо качество.

И много скоро всички ще сте свидетели как обикновени стотинки от времето на Соца, но в супер високо качество естествено сертифицирани ще се продават за стотици и хиляди левове.

Стефан Пройнов: Хубавата стока сама си прави пазара, а много хубавата стока сама си прави цената.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар