Стефан Пройнов: Най-завладяващата римска монета скоро ще постави нов нумизматичен рекорд!

в България/Новини/Свят

Стефан Пройнов: Най-завладяващата римска монета скоро ще постави нов нумизматичен рекорд!


Стефан Пройнов: Казвам, че това е най-завладяващата монета, защото това е най-завладяващата история в древният Рим. Хората обичат монети и предмети с история. Наситените с исторически факти и истории придават съвсем друг привкус на сделките. За тях се говори, те се запомнят и завладяват нумизматичната общност. Много скоро се очаква да се появи една от най-редките златни монети от древният Рим и това е ауреусът на Брут по-известен на жаргонът като ”Брут с камите”.

Стефан Пройнов: Забележителен артефакт от последните дни на разпадащата се Римска република излиза на търг в Цюрих, Швейцария на 30 май 2022 г. Очаква се той да бъде продаден за впечатляваща сума от $2 милиона (£1,5 милиона), ако прогнозните оценки са правилни. Въпросният артикул е изключително рядка златна монета, отсечена през 42 г. пр. н. е., само две години след убийството на легендарния римски лидер Юлий Цезар. Всъщност тази монета е изсечена специално, за да отпразнува този скандален акт, по заповед на лицата, отговорни за излюпването на заговора, довел до смъртта на Цезар.

Стефан Пройнов: Български ауреус продаден за 3,5 милиона долара

Стефан Пройнов: Мнозина казват за нея, че: „Тя е безценна, но все пак има цена“, каза Артуро Русо, управляващ директор на аукционната къща Numismatica Ars Classica, пред Bloomberg през март, след като работодателят му за първи път се съгласи да изброи монетата. „Да имаш монета, която отбелязва толкова добре известно събитие, такова известно събитие, събитие, което е променило напълно хода на историята, е доста необикновено” казва той. Още през март тази година стана ясно, че този шедьовър ще очаква свой нов собственик.

Стефан Пройнов: Монетата е с дупка и е по-известна като монетата от в Бритиш музей и организаторите на търга дори намекват, че тя най-вероятно е използвана като медальон и дори едва ли не е носена на вратът от Брут или Касий, но според мен това е подсилване на притегателността на монета към купувачите, все пак няма доказателства за това.

Стефан Пройнов: Малцина обаче знаят, че Римската монета, която ще бъде продадена на търг в Швейцария, е била изложена в Британския музей през последните 10 години, след като им е била дадена назаем от частен колекционер. Това лице вече е решило да пусне монетата за продажба на международния пазар на антики, което може би не е изненадващо, като се има предвид високата цена, която подобен артикул може да изисква в момента. На главата на монетите ЕДИ МАР е изобразен портрет на Брут (Маркус Юний Брут), римският сенатор, който е един от двамата основни организатори на заговора за убийство, довел до убийството на Юлий Цезар.

На обратната страна – реверса има гравюри на два кинжали, които представляват Брут и другия основен организатор на плана за убийство, Касий – (Гай Касий Лонгин). Тази страна също има изображението на pileus, което е филцова шапка, носена от освободени роби през римско време. Това е трябвало да представлява освобождението на римския народ от авторитарното управление на бъдещия император Цезар, който малко преди да бъде убит, се е обявил за „Диктатор за цял живот“. Монетите са произведени по най-интересен начин. Вместо да бъдат сечени от установено правителствено съоръжение – централната монетарница за сечене на фиксирано място, те са направени от пътуващ монетарница, който придружава Брут и Касий, докато повеждат армиите си в битка по време на гражданската война, която избухна след убийството на Юлий Цезар. В горната част на монетата е пробита малка дупка, което разкрива, че е медальон, който е трябвало да се носи около врата. Историците предполагат, че може дори да е бил носен от Брут или Касий, за да изразят гордостта си от това, което смятат за необходим акт за защита на Римската република срещу незаконните замисли на жаден за власт тиранин.

Стефан Пройнов: Тук този модел на съпровождане на легионите от подвижна монетарница движейки се обоза се прилага за първи път в древната Римска история. По-късно ще го видим и при почти всички, бунтове, граждански войни и дори в късният Рим и векове след това. Това е нормално, защото ако войниците не получат заплатите си веднага често избухват бунтове и римската по-късни история е наситена с такива примери – така наречените войнишки императори, които произлизат от легионите издигани от тях и често сваляни от тях. Затова този модел се налага за първи път в древният Рим именно от Брут и Касий. Често заграбените благородни метали в движение се превръщат в монети, с които са плащани заплатите на войниците.

Стефан Пройнов: Химическият анализ на метала често разказва за този тип монетосечене.

Стефан Пройнов: Убийците на Юлий Цезар и тяхното неизбежно падение… Убийството на Юлий Цезар от контингент от повече от 60 римски сенатори се счита за най-известния акт на политическо предателство в историята на западната цивилизация. Но онези, които са участвали в убийството на Цезар, очевидно са били убедени, че постъпват правилно и че действат в съответствие с желанията на римския народ. Но хората не приветстваха предполагаемото им освобождение от тиранията. В по-голямата си част римската общественост презира сенаторите за това, което са направили. По-ниските класи по-специално са имали голямо доверие на Цезар, който са го смятали за човек от народа, въпреки очевидния му интерес към абсолютната власт. Той със сигурност е бил много по-доверен и уважаван от богатите елити, които заговорничат да го убият. Трябва да се отбележи, че римските сенатори не са били избирани от народа, а са заели позициите си въз основа на техния аристократичен статус и не малко пари естествено. Републиката бързо е била въвлечена в хаос и смут след смъртта на своя лидер, а съперничеството между коварните сенатори и основните политически съюзници на Цезар било толкова интензивно, че довело до гражданска война. Между 44 и 42 г. пр. н. е. огромна армия под командването на Брут и Касий се бие със силите на Втория триумвират, влиятелна коалиция, състояща се от трима важни личности, които остават верни на паметта на починалия Юлий Цезар: римските генерали Марк Антоний и Марк Емилий Лепид и големият племенник на Цезар (и посмъртно осиновен син) Гай Октавий (Октавиан). Последният бил изборът на Цезар да стане негов наследник, както той посочи подробно в завещанието си. Брут и Касий са имали достъп до огромна военна мощ. Но те и техните съзаклятници са преценили погрешно народната воля и тяхната армия в крайна сметка се оказа, че не може да се сравни със силно мотивираните сили, които се бият да отмъстят за паметта на Цезар и да върнат политическия авторитет на Цезарианската партия. За съжаление назиданието, наказанието и отмъщението в днешни времена някак си се трансформира в по-мирни протести и за разлика от древният Рим наказани политици от народът почти никъде по света няма. Октавиан и Марк Антоний по-късно се борят за контрол над Рим по време на още една гражданска война и след решителната си победа в този конфликт Октавиан става първият истински император на Рим (под името Август Цезар) през 27 г. пр.н.е. Титлата превеждана като бащата на нацията.

Стефан Пройнов: Част от тези исторически събития се разиграват и на територията на днешна България и затова голяма част от сребърните, а може би и на някой от необявените и по-известните златни монети да са с произход от нашите земи. Но докато народът ни не бъде като римският да въздава правосъдие ще ни управляват политици като онези сенатори с купени постове обслужващи други интереси не националните. Сигурен съм, че тази монета е донесла десетки милиони като приходи на Британският музей, а можеше такава подобна да носи за някой Български музей такива приходи, ако иманярството обаче бе уредено със закона като този на острова обаче. Ако нумизматиката и колекционерството са уредени със закон такива артефакти няма да напускат страната ни, а освен приходи ще носят и национална гордост на страната ни.

Стефан Пройнов: Част от армията на Брут бяга по нашите земи заедно с кесиите си затова много десетки сребърни монети от същият тип са откривани по нашите земи отсичани от същата матрица от тази подвижна монетарница, но те са изнесени окрадени и продадени. Окрадена ни е историята, продадена ни е националната гордост за съжаление. Някой нумизмати и колекционери събират разпиляната ни национална гордост парченце по парченце от целият свят. Други бяха ограбени по варварски начин. Може би не случайно са ни наричали варвари?

Но всички ние сме длъжни не само към предците ни живели в бурни времена, а длъжни сме към идните поколения да им завещаем оставеното от предците ни.

В Цюрих, Швейцария на 30 май 2022 г. ще се насладите на уникални Римски монети златни, сребърни и бронзови. Но винаги ще витае съмнението, че някой от тези шедьоври на античното изкуство може би са извадени по нашите земи, а държавата е позволила това с престъпното си нехайство или пък с добре платените постове на политиците не знам Вие кажете?

 

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар