Стефан Пройнов: С почти 100% ръст на цените на нумизматичният пазар се похвалиха от Künker

в История/Свят

Стефан Пройнов: С почти 100% ръст на цените на нумизматичният пазар се похвалиха от Künker


Пролетните аукционни продажби на Künker за 2021 г. доказаха, че в момента цените са на рекордно високо ниво в нумизматиката. Общият резултат възлиза на 9,3 милиона евро, което почти удвоява прогнозата от 4,8 милиона евро. Над 2300 участници от цял свят са взели участие в търга, много от които по интернет.

Активността на нумизматичният пазар се обяснява не само с активността на инвеститори, но и с нарастващият брой на колекционерите в световен мащаб. Монети на Александър Велики, който традиционно присъстват на всеки пазар са се търгували до нива от 5000-10000 евро.

Неочакван фурор са направили и първите пет от колекцията Tesmer на Бранденбург-Прусия и първите три от необикновената колекция от римски александрийски монети. Очакват се още елитни екземпляри от колекцията на Tesmer на Бранденбург-Прусия през есента тази година.

Най-скъпата монета която се продаде на търга е александрийска монета, продавана някога на търга бе драхма с цена от 38 000 евро, показваща победата на Херакъл над Критския бик на обратната страна. Сечена е при Антонин Пий и принадлежи към поредицата, която прославя епопеята на Херакъл. Друга драхма „Водолей с възходящ Сатурн“, която беше продадена през 2018 г. за 13 000 долара, т.е. почти 11 000 евро.

Прави впечатление, че цените скачат и това е добре за всички все пак както казва Стефан Пройнов става дума за 29 грама ниска проба сребро само преди десетина години такива екземпляри се продаваха по няколкостотин долара.

Стефан Пройнов, АРТ експерт на антично и древно изкуство твърди, че раздвижването на нумизматичният пазар е на световно ниво и дори и в държави където не е позволено да се търгува с гръцки, римски и византийски са предимно с монети от 18-19 век насам монети има ръст и той се чувства осезаемо. Качествените екземпляри се предлагат на големи цени, а цените следват пазарният принцип, че цената на една монета се сформира според търсенето и предлагането.

Все пак се отчита и големият колекционерски интерес в световен мащаб, а инвеститорите от фондове също предпочитат да инвестират в елитни екземпляри, което допълнително вдига цените на качествените елитни монети. В България също се появят елитни монети, което е добър знак за инвеститори и колекционери. Тенденцията е за свръх покачване на интересът както в чужбина така и в България е въпросът обаче дали това няма да се превърне в инвестиционен балон един ден?

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар