Сътресения в Германия: Първи министър-председател с помощта на крайнодясната АзГ

в Свят

Вчера политикът от Свободната демократическа партия (СвДП) Томас Кеммерих беше изненадващо избран за министър-председател на Тюрингия на тайни избори с помощта на гласовете на крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) и на Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел. Това съобщи немското издание на Reuters.

Досегашният ляв министър-председател Бодо Рамелов загуби от Кеммерих в трето гласуване с 44 на 45 гласа. Събитията в парламента в Ерфурт предизвикаха възмущение на много места. Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГЕСП) Норберт Валтер-Борянс говори за "непростимо прекрачване на границата от ХДС и СвДП". Федералният Християндемократически съюз също остро разкритикува собствената си регионална структура и пледира за нови избори в Тюрингия.

Събитията в провинцията доведоха и до сътресения в Берлин. „Това, което се случи в Ерфурт, не беше случайност“, заяви вицеканцлерът и финансовият министър от социалдемократическа партия Олаф Шолц. Изборът на Кеммерих повдигна „много сериозни въпроси към върха“ на Християндемократическия съюз, като коалиционният и партньор ГЕСП изисква бързи отговори. Социалдемократическа партия обяви демонстрация пред централата на ХДС в Берлин в късния следобед, в която също ще вземе участие и заместник-шефът на формацията Кевин Кюнерт.

Генералният секретар на Християндемократическия съюз Пол Цимяк, заяви че не би могло да има правителство с ХДС „въз основа на одобрението на АзГ". Той добави, че най-доброто за Тюрингия биха били новите избори. Обръщайки се към СвДП, Цимяк каза, че Свободната демократическа партия си е играла с огъня и е подпалила политически цялата страна.

На свой ред, лидерът на ХДС в Тюрингия Майк Моринг потвърди след изборите, че неговата парламентарна група е подкрепила Кеммерих в третото гласуване. Той допълни, че във вторник вечерта регионалната структура на партията му се е съгласила единодушно да подкрепи „среден кандидат“. На въпрос за избирането на Кеммерих с помощта на АзГ, Моринг отговори: "Ние не носим отговорност за поведението и начина на гласуване на други формации."

Кеммерих призова ХДС, ГЕСП и Зелените да работят заедно. В първата си реч като министър-председател той покани тези партии да поемат съвместно политическа отговорност за Тюрингия. "Искам да сформирам правителство от средата на обществото и местния парламент“, допълни той. Пред пресата Кеммерих се разграничи от АзГ и шефа им в Тюрингия Бьорн Хьоке. Той добави, че не би следвал никаква политика с крайнодясната фракция.

Федералният лидер на СвДП Кристиан Линднер също отбеляза възможността за нови избори в Тюрингия. "Ако ХДС, ГЕСП и Зелените откажат фундаментално да си сътрудничат с новото правителство, тогава скоро ще се очакват нови избори, които според мен са необходими", каза той.

АзГ отбеляза избирането на Кеммерих като победа за собствената си партия. Хьоке каза, че неговата формация е изпратила предишния министър-председател на провинцията Рамелов в пенсия и именно за това са подкрепили Кеммерих.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*