Асен Василев: Проектът „Балкански поток“ е абсурден

в Новини

"Това, което наблюдаваме – имаше проект „Южен поток“, който се провали. Той се смени и тръбата сега ще минава през Турция и Балканите към Европа. За България проектът "Балкански поток" е финансово неизгоден – най-меко казано". Това каза бившият министър на икономиката Асен Василев в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич" по Телевизия Евроком.

Начинът, по който този проект е конструиран и начинът, по който „Южен поток“ бе конструиран – ние взимаме заем, за да строим тръбата, плащаме сума над реалната, след това сключваме договор за 90 процента от капацитета, без да има гарантирани доставки. Това означава, че няма гаранция, че ще тече газ по тази тръба и че ще се изплаща.

Това е абсурдно. САЩ казаха, че ще налагат санкции. Реално тръгне ли се към тяхното изпълнение, почти всички банки и компании, реално спират тези проекти. Въпросът е колко агресивно тези санкции ще бъдат наложени. Тези санкции не подлежат на вето. Те са насочени не само срещу директно изпълнители на проекта. Американските санкции искат тази тръба да не заработи.

Мен ме интересува българския интерес- а той е да купуваме газ възможно най-евтино. Добре е да имаме няколко търговеца, от които да купуваме газ. Трябва да имаме различни входни точки на газ. Ние имаме тръбопроводи от България към Турция и Гърция, които не се използват- могат да се сложат реверсивни клапи. Въпрос е на политическо решение. Ние трябва да си направим сметката.

Отношенията трябва да са поставени на нормални пазарни принципи, а не някой да ти извива ръцете. Затова е добре да имаме няколко доставчика, а не само един. Всичко в държавата стъпва на енергиен ресурс.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар