Богатеем! Средната работна заплата за страната вече е 2123 лв., обявиха от НСИ

в България

Богатеем! Средната работна заплата за страната вече е 2123 лв., обявиха от НСИ 2123 лв. е средната работна заплата през четвъртото тримесечие на 2023 г., обяви Националният статистически институт.

Нарастването спрямо третото тримесечие е с 6,2%. Ножицата между бедните области с ниска заетост и София е огромна. В столицата средната заплата е 2999 лв. за декември, докато във Видин е 1425 лв.

В още само една област средната заплата за декември е над 2000 лв. – Враца, където е 2052 лв. На трето място по възнаграждения е Софийска област с 1976 лв.

След нея са област Варна с 1967 лв., Стара Загора с 1958 лв. и Пловдив с 1845 лв. На дъното са пет области, където средната заплата за декември е под 1500 лв. Най-ниска, както стана дума, е във Видин. Следващите по ниски заплати са област Благоевград – 1435 лв., Смолян – 1436 лв., Кюстендил – 1474 лв., и област Смолян – 1484 лв. Още за регионалните различия, макар и с по-стари данни, можете да прочетете тук.

В най-добре платения сектор – създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения, възнагражденията достигат 4852 лв., като в ИТ фирмите средното ниво вероятно е доста по-високо. Още само два сектора отчитат над 3000 лв. средна заплата в края на годината. В енергетиката тя достига 3278 лв., а във финансови и застрахователни дейности е 3086 лв.

Заплатите в образованието продължават да държат почти равно ниво с държавното управление, където влизат служителите в министерствата и други държавни ведомства – в просветата средната заплата вече е 2526 лв., докато в централната администрация е 2572 лв.

Въобще, благодарение на изпреварващия ръст на учителските възнаграждения в средното образование, този сектор е на шесто място в страната пред здравеопазването, селското стопанство, строителството, търговията, транспорта, преработващата промишленост и др.

Средната заплата е по-близо до минималната в иначе доста шумния с претенциите си сектор на хотелиерството и ресторантьорството – 1304 лв. Добрата новина тук е, че спрямо 2022 г. има чувствителен ръст – с 19,9%. С най-голямо увеличение спрямо предходната година е друг сектор с ниски доходи – “Строителство”, където има 21,3% ръст на заплатите.

Най-бързо в последните месеци на 2023 г. пък растат доходите в образованието – с 16,1% спрямо третото тримесечие, като това явно отразява увеличенията в началото на учебната година.

Както е обичайно, в обществения сектор средната заплата расте по-бързо спрямо частния – 14% срещу 12,7% при сравнение на годишна база. Така в обществения сектор средната заплата е 2297 лв., а в частния – 2065 лв.

С обявяването на средната заплата за последните три месеца на годината се увеличават и депутатските заплати. Те вече ще получават основно месечно възнаграждение от 7032 лв., като тук не влизат допълнителните възнаграждения за участия в комисии и пр.

В сравнение с досегашните им заплати, увеличението е с 267 лв. Според финансовите правила на парламента, народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Така те се преизчисляват всяко тримесечие, в случая – според декемврийската заплата в обществения сектор, която е 2344 лв.

С депутатските заплати са вързани и другите възнаграждения на по-висшите длъжности в администрацията. Председателят на НС получава с 55% по-висока заплата от основната депутатска, което е около 10 900 лв. Толкова е и основното месечно възнаграждение на министър-председателя.

Министрите получават колкото председателите на парламентарни комисии, т.е. с 35% повече от основната депутатска заплата или около 9493 лв. след последните данни на НСИ.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар