Българин описва хаоса на здравната ни система, която едвам не погубва дъщеря му, заразена с Ковид

в България

Възмутен български гражданин описва хаоса на здравната система в България, която чрез своето си бездействие едвам не е уморила дъщеря му, като борбата за живота и продължава.

Решихме да публикуваме без редакторска намеса какво е написал Пламен Дарак в социалната мрежа Фейсбук.

„Да ви споделя малко лични преживявания с блестящата ни здравна система – пък вие си направете изводите.

На 31.10. дъщеря ми, майка на три деца , едното от които е на 40 дена получи неразположение. Замайване, слабост, главоболие и болки в мускулите.

Естествено светна ни червената.

В неделя започна да вдига температура и след ,като не се свали с парацетамол /тя е с автоимунно заболяване и не всички лекарства са и позволени… още повече и кърми/ и упорито вече не падаше под 39 , звъннахме на личната- както е по протокол. Болките в главата , тялото и гаденето вече се усилиха осезаемо. Тя жената пак по протокол ни изписа турския Азакс. Така и не разбрах защо по протокол им е препоръчан точно този, при положение, че от типа на азитромицините има български аналог-всъщност няма нищо за разбиране… ясно е.

И така…зетя хуква да го търси в неделя вечерта по аптеките. Естествено без рецепта. Как личната и по кой начин , по това време да му напише такава ? Въпроса е към кретените сътворяващи „протоколите“. Слава Богу намира го. На другия ден вече в понеделник, дъщеря ми стига до 40 градуса…нещата започват да излизат извън контрол. За да свали температурата вече се бие кортикостероид. Пак казвам, тя е с автоимунно и поради тази причина има такива лекарства. След адски тежка нощ и с ясното съзнание за какво става на въпрос и накъде отиват нещата съпругата ми си събра малко багаж и се пренесе в тях. Ако и двамата окапят, няма кой да гледа невръстните внучета. Взимаме решение с зетя и дъщерята, докато още не е окапал да я закара, да и вземат ПСР. Реално личната е дотук … на всички става ясно, за какво заболяване иде реч, но тя не може нищо повече да направи. И направление не може да издаде. И добре, че го направихме – ще разберете по късно защо.

Това е вторник. Нещата продължават да се влошават, след обяд излиза резултата-положителен. По „протокол“ звъним на РЗИ да ги питаме какво да правим при тази ситуация. Естествено най -ценното указание беше да се спазва карантина, за глобите които ни грозят и…и .. да се запази спокойствие, и ако някой започне едва ли не да умира да звъни на 112. Такаа … изкарваме поредната адска нощ и сутринта след десет опита в около 7 – 7,30 се свързваме с 112. Но помощ не иде. При поредното позвъняване от 112 ни казват че са предали където трябва – да имаме търпение.

Разгеле в 17 часа идва полицейски джип и кара дъщерята по протокол разбира се – в някакъв център. Единственото, което правят е да измерят сатурацията. Не била критична. Казва се че е с положителен резултат. Никаква реакция. Обяснява им се, че температурата е само 38,5 защото е на конска доза кортикостероид и че е с автоимунно заболяване. Същото нищо. Сатурацията и не била критична. Значи за мен тия или не са никакви лекари или ако имат дипломи на секундата да ги хвърлят в клозета. Всеки първокурсник медицина е наясно, че нещата трябва да се гледат в съвкупност и взаимно-свързаност. Но явно такъв е „ПротоколЪт“. Сатурацията не е критична още и чао – в къщи. Истинския ад настъпи. През нощта и се съсири кърмата, започна да не вижда … и … и и всичко по протокол. В четвъртък сутринта вече звъня на приятел лекар. Отговора беше вие луди ли сте бе, с това заболяване отдавна трябва да е в болница /а той знае за заболяването и / Е им майката казва на протоколите и в Пирогов. Ще я изпуснем.

Тя вече нямаше сили и едвам ми говореше по телефона. Решихме аз да тръгна към тях да я посрещна долу на входа и на ход леко по леко да стигнем до заветната болница. В 18 часа благополучно се паркирахме в Пирогов. Естествено трябва да се регистрира. Показахме и положителния тест. Отговора беше ок – наредете се пред триажната и си чакайте реда. Ми ок … ще го разнасяме вируса щом така сте ни казали – явно и това е протокол. В 21 часа се добираме до триажната. Взимат и кръв … по скоро опитват се … кръвта и беше станала на сироп. Най-накрая успяха.

Правим снимка … заключението е че няма поражения. За късмет в този момент приятел лекар на който звънях, преди да тръгнем за Пирогов излезе от операция и дойде да види дали сме още живи. Защо за късмет ли … защото настоя да и направят скенер. А ни направиха скенер , защото сме с положителен тест-иначе не могат да го оправдаят при чиста рентгенова снимка. И познайте … на скенера и двата и дроба бяха размазани. Но сатурацията и още беше 94. Демек по протокол и без скенер с тази сатурация и чиста снимка си отивахме в къщи. Разгеле след около два часа благополучно в 23,30 я приеха – вече сатурацията и беше 90. Вече седмица денонощно се борят за живота и.

Да са живи и здрави лекарите, тези които наистина знаят за какво са станали такива, и които в момента обират с риск за живота си, всички негативи на управляващите кретени. Днес дъщеря ми, ми писа ,че от екипа който я е приел и лекувал основно – всички вече са се разболели. Малко дълъг стана поста ми но не си мислете, че е свършила битката с протокола. След два дни /в събота / и зет ми се влошава.

Естествено дръвчето с 112 вече го бяхме гризнали. Директно отива на опашката пред Пирогов … той е диагностициран астматик и сърдечни проблеми от малък. Но това не е по протокол. Важно е че сатурацията му не е критична – по протокол. След четири часа се дорежда за снимка. Имало някакви петна и затъмнения но не били ковид находки. Дадееее от варицела са в случая . Плати си веднага и си направи тест. Нали се сещате какъв е резултата. Но поне му е билет ако не дай си боже се влоши. Между другото започна да се оправя откакто изхвърлихме по съвет на лекар от Пирогов Азакса и започнахме друг. Аз съм на стенбай. Ако жената или той окапе, ясно е отивам при внучките и внука. Не ми дават още, защото съм хипертоник и наскоро ми откриха диабет. И все пак нашата трагедия е нищо в сравнения със семейства, на които няма кой да им помогне.

Да ви Ш протоколите и тия дето са ги измислили. Щели да осигурят легла ,но нямало персонал и най-вече сестри. Ма верно ли … а задавате ли си въпроса, защо в половината болници в Англия, Австрия, Германия и… голяма част от сестринския състав говори български ? А на много места и лекарите в тези държави говорят български. Голяма част от тези сестри в чужбина са от болничните заведения, които закрихте повсеместно и на тяхно място създадохте частни касички за прибиране на пари. И престанете да дрънкате глупости как кръвната плазма с антитела срещу ковид , била полезна само за определена група болни. Ния е знаем тази група – управляващи кретени се нарича. А нещото, което ме чопли много е … като как пък никой управляваш не го тръшна тежко и критично, като дъщеря ми? Как всичките на втория ден са се налезили и бодри. Да не се дължи на кръвчицата на нашите тежко преболедували дечица ? А? Аз на лекарите, които се борят реално с ковид ли да вярвам са се излекували по този начин и призовават за даряване или на кантарджиевци и подлогите на Бойко ?

Питам :

1. Как да си вземеш предписано по телефона от домашния лекар лекарство , при положение, че е спешно и той не е на работа или всички в семейството сте под карантина . Пък после защо хората се запасявали с лекарства ? Защото, като му се наложи и ги няма… по протокол умира. И да ви кажа … познавам над 30 човека преболедували ковид. И тежко и по-леко – но не знам нито един да се е излекувал без антибиотик.

2. Кой кретен измисли, че само сатурацията е най-важния критерий-заради други фактори и заболявания тя може да се срине за часове. Само докато се връщаш от болницата може да се случи.

3. Защо не се праща директно на скенер, като резултатите от рентгена са , тука има, тука нема и не винаги са показателни. Нашия случай въобще не е изолиран. Ама щяло да бъде скъпо? Колко струва дори един човешки живот бе идиоти? Ще купите два самолета по малко да ви ЕМ.

И още много въпроси имам , но нямам нерви да пиша повече. Зад всяка дума написана по-горе, стоя с името и авторитета си.

Да се молим за лекарите, сестрите, санитарите , доброволците и всички други знайни и незнайни хора в системата на здравеопазването , които в тая криза изпълняват съвестно и всеотдайно задълженията си, дори и с риск за живота си.

Бъде здрави Приятели мой и се пазете!“

Plamen Darak, Фейсбук

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар