Като „черен лебед“: как коронавирусът опустошава икономиката

в Новини

Може ли коронавирусът да се превърне в „черен лебед" за икономиката? Жил Гибу, водещ специалист на „Axa Investment Managers" за Европа, отговори в края на месец януари по следния начин: „Да, това може би важи за фирмите, които поддържат активни бизнес отношения с Китай". А Гибу не е кой да е – той определя акционерната стратегия на компания, управляваща капитали на стойност от близо 800 милиарда евро.

През януари обаче ситуацията беше различна от сегашната: нито Жил Гибу, нито останалите инвестиционни банкери можеха да знаят, че вирусът ще се разпространи толкова силно из Европа и ще зарази стотици в района на Милано. Световните финансовите пазари междувременно също са обзети от тревога.

С оглед на икономическите последици от епидемията експертите напоследък все по-често говорят за бързо разпространяващия си коронавирус като за „черния лебед" на икономиката. С това понятие се обозначават рядко срещани и изненадващи събития, които обаче имат способността да нанасят опустошителни последици на финансовия свят и реалната икономика.

Шокови вълни от икономикатакъм финансовите пазари

Все по-често се правят и сравнения с финансовата криза от 2008 година. Финансовият свят тогава трудно можеше да си представи, че една от водещите американски инвестиционни банки с над 150-годишна история може да фалира.

А днес никой не отрича глобалните последици от банкрута на „Лемън брадърс".

Тогава шоковите вълни се прехвърлиха от финансовите пазари към реалната икономика. Днес е точно обратното: затварят се производства, отменят се изложения, анулират се полети, а от това, че милиони хора са поставени под карантина, световната икономика понася сериозни загуби. А намаляващите печалби на фирмите се отразяват отрицателно и на техните акции, а оттам и на финансовите пазари.

Откакто в Китай избухна епидемия от коронавирус и цели райони в страната бяха изолирани и поставени под карантина, Народната република вече не е мотор на световната конюнктура. Щом бившият шеф на германската Бундесбанк Аксел Вебер очаква, че през първото тримесечие на тази година китайската икономика ще се свие с 1,5%, лесно можем да се досетим какви ще бъдат последиците от това в глобален мащаб. В крайна сметка в Китай се създават близо 20% от световния БВП.

Когато слабо вероятното се окаже твърде реално

Американският финансист от ливански произход Насим Никълъс Талеб беше човекът, който въведе термина „черен лебед". Той го използва за първи път в книгата си „Надхитрени от случайността", отпечатана през 2001 година. Бившият експерт от „Уолстрийт" тогава говореше за „слабо вероятни събития с тежки последици за финансовия свят".

Когато през 2007 година излезе и книгата му „Черният лебед. Въздействието на слабо вероятното в живота на пазара", интересът към нея първоначално беше относително слаб. И чак след фалита на „Лемън брадърс", станал година по-късно, произведението на Талеб се превърна в световен бестселър. А какво ли би казал той за сегашната ситуация?

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар