Туроператори и хотелиери предвиждат фалити заради коронавируса

в Новини

Коронавирусът засегна сериозно туризма у нас. Много българи вече анулираха резервациите си у нас и по света. Ако истерията с коронавируса продължи, от бранша прогнозират фалити, съобщи БНТ.

Заради коронавируса туроператорските фирми, които организират екскурзии в чужбина, вече търпят загуби. Загуби очакват и хотелиерите, които разчитат на туристическите борси, за да представят продукта си.

Разпространението на Ковид 19 е причина да бъде отменено най-голямото туристическо изложение в света – това в Берлин, което трябваше да се проведе сега от 4 до 8 март. Това е прецедент в 54-годишната му история.

Десетки анулирани резервации за почивки, след като коронавирусът достигна Европа.

"В момента имаме доста анулирани резервации за европейските дестинации Италия, Франция, Швейцария. Все още нямаме отказ от пътувания за Египет и Турция. Като цяло отражението е негативно", каза Анелия Василева, управител на туроператорска фирма.

От туристическите компании призовават хората да не се поддават на паника.

"Една клиентка, която анулира пътуването си до Йордания, което е след 2 дни. Дестинация, до която полетът е директен и дестинация, в която няма регистрирани случаи и на коронавирус. Но уплахата, паниката, за съжаление играе лоша шега и тази дама с ясното съзнание, че ще загуби всичко, което е платила по това пътуване", каза Екатерина Георгиева, туроператор.

Ако истерията с разпространението на Ковид 19 продължи, не са изключени фалити на туроператорски фирми заради отлива на клиенти.

"Оборотите са спаднали изключително, ще бъде много трудно възстановяването в рамките на месеци, а може би и година", обясни Анелия Василева.

Фактът, че засега България остава встрани от епидемията, може да се отрази благоприятно на вътрешния туризъм и икономиката ни като привлече повече чуждестранни туристи, твърдят от бранша.

"Ние започнахме тази акция да правим реклама на вътрешните ни хотели, продукт като цяло, пътувания и курорти", допълни Анелия Василева.

Туроператорите прогнозират, че много български туристи ще предпочетат това лято да почиват по нашето Черноморие.

"В глобален мащаб това е най-неблагоприятната ситуация за масовия туризъм след Втората световна война. Ние се явяваме все пак към момента един оазис на сигурност и дано да продължава да бъде така, защото иначе ще понесем големи щети, коментира Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Хотелиери в курортите край Варна казват, че засега няма нито една отменена резервация за Великденските и майските празници, когато по традиция посрещаме много туристи от Румъния.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар