Нумизматиката! Там където времето е спряло започва голямото наддаване.

в България/История

Нумизматиката! Там където времето е спряло започва голямото наддаване.

Стефан Пройнов: Там където времето е спряло започва голямото наддаване.
Нумизматиката някак си се превърна в състезание с времето и само там където времето е спряло има печалба. Последните години е създаде мода по Гредването на монетите и сме свидетели как монета сечена в тираж 2 200 000 милиона може да достигне много хиляди лева например номинал 10лв. -1941г. – материал желязо с тегло 12 грама и размер 30мм. Гурт назъбен, която се оценява в последният каталог на цени 50-100-700-8000-13000лв.

Ето на какво ставаме свидетели днес:

„Уважаеми колеги, имам удоволствието да Ви предложа една много рядка царска монета в много високо колекционно качество. Монетата е желязната най-трудна монета от 10 лева 1941 г. на Царство България. Тази монета я купих от чужбина преди повече от година. Дадох я за реставрация в PCGS и после за консервация в NGC. Прекрасен релеф, матричен гланц за MS 62 (държал съм в ръцете си две монети в качество MS 62 и две монети MS 65 и една MS 61, та имам на представа как изглежда монета 10 лева 1941 г. във високо колекционно качество). Оценката на NGC е ,че монетата е щемпел, но някой някога е опитал да премахне механично ръждиво петно. Но дори и с тази забележка, монетата си е щемпел и матричният гланц си е тук. Тази монета като рядкост дори бие и двулевката 1916 г. Може да се видят репортите и на PCGS и NGC за справка. Преценете и си я купете. Цената е 4500 лева. 

За връзка ползвайте лични съобщения.” Монетата бе обявена в една от нумизматичните групи у нас „Монети БГ – Аукцион”. А нашият горд собственик се казва Kaloyan Slav, а самата монета сама по себе си е истинска перла в короната, която би желал всеки един колекционер.

От fake art направиха проучване и казват, че там където времето е спряло започва състезанието между нумизматите търговете и наддаването. „Кефът цена няма“ и ние решихме да проверим това като направихме експеримент със същият номинал монета, но в далеч по-лошо качество – попитахме хората дали трябва да се чисти и грейдва, струва ли си цената?

По-големият брой хора харесаха монетата, напомняме, че тази монета е произведена в тираж 2,2 милиона екземпляра, което я отвежда при не редките монети, но материалът от който е направена е желязо, а към него времето не е ласкаво и на практика свръх качествените екземпляри от този тип са малко. Пожелаваме успех на Калоян и казваме, че хубавата стока сама си прави пазара стига да попадне на правилното място при правилните хора в правилният момент.

Тази публикация не рекламна и най-вероятно Калоян ще научи от интернет, че е станал обект на нашият и вашият интерес именно заради това ние от bultimes.info публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Стефан Пройнов: Експерт по антично и древно изкуство заяви тази монета заслужава по голяма публичност.

 

 

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар