Руският парламент даде зелена светлина за нов мандат на Путин

в Свят

Долната камара на руския парламент одобри на трето окончателно четене конституционни поправки, които позволяват на Владимир Путин отново да се кандидатира за президент през 2024 година – нещо, което сегашната конституция забранява, предаде "Ройтерс"

Промените бяха одобрени на трето и последно четене от 383 депутати в 450-местната Държавна Дума. Никой не гласува против, но 43 депутати на Комунистическата партия на Руската федерация се въздържаха. От залата отсъстваха 24 депутати. Останалите парламентарни групи одобриха закона за промените в конституцията.

Сега законът трябва да бъде одобрен и от горната камара – Съвета на федерацията. Ако той бъде подкрепен от две трети от местните парламенти на субектите на Руската федерация, президентът ще го изпрати в Конституционния съд за проверка на невстъпилите в сила изменения.

При положително решение на 22 април ще се състои референдум за поправките. Ако гражданите на Руската федерация ги подкрепят, държавният глава ще издаде указ за официалното публикуване на Конституцията с внесените в нея поправки, в който ще се посочи и датата за встъпването им в сила.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар