Северна Македония може да стане втора Турция

в Свят

Повторно отлагане на преговорите със страните от Западните Балкани може да има непредвидими последици за региона. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от Der Spiegel.

Президентът припомни, че страната му е кандидат за членство от 14 години. Само Турция е чакала по-дълго .

Страната очакваше да получи дата за преговори на последната среща на върха на ЕС. Това обаче беше отложено, заради решението на Франция да иска реформа в процеса по разширяване.

„Това беше разочарование за правителството и нашите граждани. Ние сключихме всички важни закони и споразумения.

Постигнахме нещо уникално. Решихме спора за името с Гърция. Ние сме съседен на ЕС регион. Без членството на тези държави, групата няма как да е геополитически играч.

Надяваме се да не се превърнем във втора Турция – вечен кандидат за членство. Няма съмнение, че държавата се нуждае от реформи. Не може да сравнявате ситуацията с тази при предходното правителство. Ние ще търсим тази реформа възможно най-бързо“, заяви Пендаровски.

Според него има различни центрове на влияние, някои от които не са доволни от разширяването на ЕС. За това и се водят информационни кампании на Балканите.

Той добави, че няма нищо против идеите за алтернативни структури на ЕС, стига те да осигуряват пълноправно членство. Очаква се Северна Македония да получи дата за преговори на следващата среща на върха на ЕС.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар