Специалисти посочиха защо може да е избягал Сашко, думите им ще ви впечатлят дълбоко

в България

Специалисти посочиха защо може да е избягал Сашко, думите им ще ви впечатлят дълбоко Специалистите, които работят с деца с висока степен на аутистично разстройство, споделят, че комуникацията при тях е изключително трудна.

Детето може да изчезне с причина, която на нас да не ни се струва логична.

„Аз съм майка на младеж с аутизъм, който е на 22 години вече. И точно това е моята мисия и кауза… За видове не може да се говори. Може да се говори за степен на тежест на аутистично разстройство“, сподели Владислава Цолова.

Тя добави, че децата с аутистично разстройство не могат да се пазят. Те не различават опасност от безопасност.

„Както каза една майка в социалните мрежи: Тези, които обвиняват бащата и родителите, които не се грижат добре в случая за детето, те знаят ли какво е да ходиш до тоалетна на отворена врата?„, каза още Цолова.

Специалистът коментира и случая с изчезналия Александър от Перник: „Моето мнение е, че детенцето е търсило внимание… да ги гонят да ги търсят. При тях звукът и светлината може да действат като болка, а от друга страна може да имат счупено краче и да не чувстват болка докато не разберат, че не могат да си служат с крака“.

Специалистът д-р Диан Фрейзър, която е създател на френската школа по поведенческа терапия, споделя, че всяко дете с аутистично разстройство се нуждае от личен асистент.

„Детето може да изчезне с причина, която на нас да не ни се струва логична. В този случай то е било в колата с баща си, баща му говори по телефона и то просто си тръгва. Ние не знаем от какво е искало да избяга, защото той не може да говори. Но той не е могъл да го комуникира какво не е наред и за това просто си е тръгнал“, каза д-р Фрейзър.

Тя добавя, че голяма част от действията, които предприемат аутистите, не могат да бъдат предвидени от близки и роднини. Но е категорична, че една от причините малкият Сашко от Перник да си тръгне, е, че е искал да избяга от нещо или да избегне някаква ситуация.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар