Стефан Пройнов: Археолози в Испания откриха над 600 килограма римски монети

в Бай Тошо/История

Стефан Пройнов: Археолози в Испания откриха над 600 килограма римски монети


Стефан Пройнов: Както често се случва при случайни изкопни работи работници е натъкват на голяма находка. Строителни работници са открили 600 килограма древно-римски монети, докато извършват рутинна работа по водопроводи в южна Испания, съобщават местните власти.

„Това е уникална колекция и има много малко подобни случаи“, каза Ана Наваро, ръководител на Археологическия музей в Севиля, който са натоварени с обработката и консервацията на тази находката.

Датиращи от края на трети и началото на четвърти век, бронзовите монети са открити в 19 римски амфори, в град Томарес близо до Севиля. Г-жа Наваро отказа да даде точна парична оценка за стойността на тези монети, както казва, че монетите са на голяма стойност „със сигурност няколко милиона евро“.

Монетите са щамповани с надписи на императори Максимиан и Константин и изглежда не са били в обръщение, тъй като имат съвсем слабо износване. Смята се, че те са били предназначени да плащат на армията или държавните служители. „По-голямата част от тях са били в неупотребявано състояние измежду филисите имало и такива, който са посребрени казва г-жа Наваро. „Не бих могъл да ви дам икономическа стойност, защото стойността, която те наистина имат, е историческа и не можете да я изчислите.“ допълва тя. Местните власти прекратиха вече работата по водопроводите и планират да извършат археологически разкопки на мястото. Римляните завладяват Иберийския полуостров през 218 г. пр. Н. Е., Управлявайки до началото на V век, когато са свалени от вестготите.

Според Стефан Пройнов: Такива находки на монети от този период излизат доста често, защото не са имали голяма номинална стойност, но с такава големина и брой до сега не известно на археологическите среди. Монетите нямат кой знае каква голяма пазарна стойност в това състояние и качество със сигурност ще влязат в историята на световната археология като най-голямата до сега откривана находка на късно-римски монети. Пройнов, експерт на антично и древно изкуство допълва, че очакваме с интерес проучването на археолозите, защото има вероятност там да има и други монети златни или сребърни, които да се намерят в близост.

 

Тук най-вероятно става въпрос за войнишки заплати, защото липсват златни и сребърни монети в съдовете, ако беше трупано съкровище би имало и от по-големите номинали така наречените тежко фолиси, силикви от сребро и Солиди и Ауреуси от злато. Не се знае, може да се покаже още някой съд- амфора с такива.

В Древен Рим монетите за ежедневна употреба – бронзови и медни не са били държани с тези, които са имали предназначение да бъдат натрупвани като депозит за идните поколения. Тук не става дума за съкровище, а за най-вероятно за изплащане на войнишки заплати или друго държавно плащане, но нещо се е объркало и то не се е състояло. Тази причина трябва да се разбере от археолози и историци и спешните археологически разкопки могат да дадат отговор на този въпрос какво се е случило тогава там.

На музейните работници предстой огромна работа по почистване и описване на всички тези екземпляри.


Какво е вашето мнение, в България известни ли са такива находки било то и от по-ранни периоди?

Виж повече на Бултаймс Инфо

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар