Стефан Пройнов: Наведисе богат и си тръгни беден

в България/История

Стефан Пройнов: Наведисе богат и си тръгни беден


Стефан Пройнов: Измамници и фалшификати Стефан Пройнов: Най-изобретателните хора са фалшификаторите в стремежът си да ви заблудят са готови на всичко. След серия публикации на тема монети на Marcus Iunius Brutusw превод от латински Марк Юний Брут, който е римски сенатор от периода на Късната Римска република. Става известен като един от убийците на Юлий Цезар. А монетата, с която е отбелязано убийството е известна като Брут с камите, защото на задната страна – реверса има шапка с две ками.

И така аз Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, съм доста популярен със серия от публикации на антична тематика и често с мен се свързват всякакви хора от целият свят. Та сега се свърза и един млад кандидат измамник, или неволен съучастник който ме подкара от далече, че един ром го видял като ходи с металдетектора си и му казал, че има монета в тях, която синът му бил намерил в река, която е в близост до домът им. Въпросният ром му показал тази монета.

Поразпитах го и той ми каза, че според него прилича на „ментак“, но била нещо горяла май и може ли да е античен фалшификат – фуре? Казах му, че на мен ми прилича на фалшификат и по стила на матрицата дори му казах кой е произвел най-вероятно тази монета, лека му пръст да не го споменавам, че не е между живите човека. А сега матрицата е в друг собственик, който произвежда най-вероятно сувенири. Интересното е, че момчето ми каза, че монетата тежи 3,17 грама. И че ще отиде да я снима наново и да ми покаже снимка или да я купи и така според него чичо Ром би я продал за от 40-50лв.

Според мен обаче монетата е фалшива, а нашият герой не знае, че аз не се занимавам с покупко-продажба на монети, а оригиналната такава тежи около 3,6 грама и е от сребро. Има известни около 100 такива монети като по-голямата част с произход България. За три от тях съм се произнесъл лично преди много години и съм дал положително мнение че са истински.

Съвременна реплика

Брут в началото е противник на Помпей, убил баща му в Галия, но после се присъединява към него, когато той защитава делата на оптиматите. При битката при Фарсала в Тесалия (48 пр.н.е.) Брут минава на страната на Цезар, който приятелски го приема и през 46 г. му дава да управлява Цизалпийска Галия, а през 44 пр.н.е. става и претор, след което получава за управление Македония. И така такива монети са откривани около Пазарджик и Пловдив, около Първомай и в Родопите.

Не бях чувал да има откривани около Казанлък, но въпреки всичко проявих интерес от научна гледна точка все пак аз се занимавам с анализ дали е фалшив даден предмет или монета и така на вашето внимание представям две снимки като на снимка 1 монетата, която ми предложиха да видя, а на снимка 2 си е сувенирно копие на същата. За да бъда коректен тази монета не ми е предлагана да я купувам или продавам, дали някой е решил да провери експертният ми ценз или нещо някой се пробва незнам, но да знаете винаги две мнения са повече от едно, а три мнения са повече от две затова внимавайте и винаги проверявайте преди да се доверите на някой.

В случая историята издиша в момента, в който ми каза колко тежи. Кой иманяр носи везна със себе си или кой ром има такава под ръка в случайна среща на говедар и иманяр? Няколко съвета – колкото повече разпитвате някой, който ви лъже толкова повече се изтърва. А неточностите в разговорът ви с него ще ви накарат да се съмнявате. Втори съвет, ако в първите секунди нещо ви усъмни чисто интуитивно не купувайте. Алчността е най-добрият съюзник на измамника и тя често замъглява здравият разум. Винаги търсете друго мнение. И винаги си записвайте имена, номера на автомобилен номер и всякакви такива малки неща, които в случай на измама могат да ви отведат до измамника. Езикът на тялото е важен, наблюдавайте измамника дали е нервен или не, такива неща могат да ви предпазят.

Купуването и продаването на антични монети и предмети в България е престъпление според сегашният закон затова внимавайте за да не съжалявате.
Но въвеждането в заблуда с цел придобиване на блага или пари също е престъпление, нарича се измама.
В крайна сметка момчето откупува въпросната монета и я снима ето и снимката от деня. А Бай Ром си я взима обратно на по висока цена най вероятно . В тази история има много несъответствия и не логични действия но на финала няма измамени няма излъгани но идва да напомни да бъдете внимателни ако някой ден някой ви покаже тази същата монета да знаете, че е фалшива.

Мой дълг е да информирам обществото а моля службите да не се съзират ще запазя източниците си в тайна аз никога не съм съдействал та сега ли? Да направиш менте на ментето е доста оригинална идея както казах фалшификаторите са хора с въображение.

Стефан Пройнов: Колко би струвал античен фалшификат на Брут според Вас?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар