Стефан Пройнов: Вижте коя монета влезе в рекордите на Гинес?

в България/История


Стефан Пройнов: Швейцарска монета бие всички рекорди писаха в Монитор! Швейцарската монета от 10 сантима е вписана в Книгата на рекордите на Гинес, тъй като двете й страни не са променяни от 1879 година – по-дълго от всяка друга монета, която е в обръщение в света в момента.

Монетите от 1879 година, които все още са в обръщение, изцяло са запазили годността си и са законно платежно средство, посочва в комюнике монетният двор на Швейцария.

Използвана вече 140 години без промени, монетата от 10 сантима е вписана в книгата с рекорди като „най-старата монета в света, която все още е в обръщение“.

В Книгата на рекордите на Гинес е включена и златна възпоменателна монета, пусната от швейцарския монетен двор, с лика на гениалния физик-теоретик Алберт Айнщайн.

Тя е призната за най-малката възпоменателна монета в света с диаметър само 2,96 милиметра и тегло 0,063 грама.

 

Стефан Пройнов: В момента тази монета се търгува на стойност около 11 долара.

Тя е с 3 грама тегло и диаметър 19,15 мм. С дебелина от 1,45мм. Интересното е, че тази монета е в обръщение от 1879-2021 година именно това и донася рекордът на Гинес.

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар