Стефан Пройнов: Над 4-ри килограма златни монети – солиди открити в Абритус

в България/История

Стефан Пройнов: Над 4-ри килограма златни монети - солиди открити в Абритус

Стефан Пройнов: Находката е намерено в римския град Абритус край Разград. Имането от чисто злато тежало 4 килограма и съдържа 835 монети от 5-и век, които били отсечени в монетарниците на Константинопол, Равена, Антиохия и Тесалоники, пише Труд.

Заради факта, че монетите били много добре запазени се предполага, че те са част от държавно съкровище, още повече че монетите са сечени по времето на поне 10 различни римски императори. Върху част от златните пари, познати като севери, тъй като носят лика на римския император Септимий Север, има знак, който гарантира златното им съдържание. Съкровището било скрито при нападенията над града и така се запазило за поколенията. Част от тях и днес могат да бъдат видени в историческия музей до археологическия резерват Абритус. Останките на античното селище могат да се разгледат в местността Хисарлъка, на 3 километра от Разград.

Сред най-ценните експонати в музей на Абритус обаче далеч не са купищата златни монети, а значително по-лека златна находка, чието тегло не надвишава половин кило. Без аналог в световната археология е златен крилат кон – Пегас, намерен край село Вазово.

В музея е изложена само половината от Пегас с тегло 475,5 грама, защото другата половина била разрязана от един тракторист при намирането на находката, който предложил долната част на безценната находка на 2400 години за пепелник на компанията.

Впоследствие тя изчезнала. В музея можете да се полюбувате и на статуетка на богинята на победата Нике от световноизвестната тракийска гробница в Свещари. Статуята е датирана от 3 век преди Христа. В музея е изложен и направеният през 4 век преди Христа от чисто злато Пегас, открит край село Вазово. Той е без аналог в световната археология. Крилатият кон тежи 475,5 грама.

В музея ще видите и други предмети, които ще ви запознаят с вековната история на Абритус, тракийското поселище, заселването на римски войници и разрастването на кастела до римски град. Абритус възниква като римски военен лагер през първи век, който столетие по-късно се разраства и се превръща в град. Предполага се, че е изграден върху руините на тракийско поселище.

Лингвистите твърдят, че необичайното за България име Абритус произлиза от латински език и означава „стръмен“. През IV век Абритус е вече добре устроен късноантичен град, укрепен и водоснабден. Изграден е с прави улици, а обществените сгради са построени в центъра около градски площад. Защитен е с крепостна стена. В периода I-IV век в Абритус били почитани езическите божества, а след признаването на християнството за равноправна религия – и Христос.

Един от най-разпространените култове там бил този към Херкулес, но били почитани още Юпитер или Марс, Сабазий, Аполон, Хигия, Арес, Херакъл и още много други. През 4-ти век градът вече е център на епархия, а през 586 година е разрушен от аварите. В края на ІХ и началото на Х век на неговото място е изградена българска крепост.

Стефан Пройнов: Тази находка за която се тиражира в момента е открита още през 70-те години при почистване на източната крепостна стена е открито най-голямото в страната златно монетно съкровище от 835 монети. Те са от различни римски императори от V в. са всички.

Казват че най голямата златна находка но това не е вярно има откривани далеч по големи и стойностни от нумизматична гледна точка златни находки но не от археолози. Тази нoвина бе публикувана от сайта onovini.eu, цитирайки вестник ТРУД. Но това е стара информация.

Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, твърди, че Абритус те първа ще разкрива тайните си съкровища. Едно от най-ценните ще бъде свързано със сражение между готи и римляни през 251 година, в което загива синът на  Деций Траян , който е и съимператор Херений Етруск. Стефан Пройнов: Историята е следната Херений Етруск тръгва да бяга заедно със своите генерали и всичко злато и сребро, което е притежавал заедно с колесниците си е потъват в блатата с него са и бойните знамена на легиона.

За справка само орелът на бойното знаме на черният пазар се продава за около 500 000 долара. Не ми се мисли какви чудеса лежат в земята около Абритус. Днес може да се изготви карта на територията на Разград с помощта на геоложки сонди и да се направи проби на почвата и така да се рамкира горе-долу на каква територия са се намирали блатата след това държавата има ресурс да скенира предполагаемите места, в който може да се открият богатствата. Дори по заможните иманяри имат машини, с които да засичат на няколко метра!

И колесниците, и тежковъоръжение, и приближени на императора с техните брони и коне могат да се засекат лесно с такива апарати.

По интересното е, че в блатата където е долният слой има гниене при което се отделя метан и други тежки газове, които изместват кислородът нагоре и всички, което се открие ще бъде в идеално състояние – кожени дрехи, платове и дърво, всичко ще бъде непокътнато от времето заради липсата на кислород.

Така тези съкровища ще бъдат ценни не само като злато и скъпоценни камъни, а ще бъдат безценни от гледна точка на изучаването на бита на най-високо аристократично ниво.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар