Турция е отпусналa $35 милиарда заради COVID-19

в Свят

Финансовият пакет на Турция за смекчаване на икономическите последици от мерките срещу COVID-19 възлиза на 35 милиарда долара или 5 процента от БВП на страната, съобщи турският министър на финансите Берат Албайрак, цитиран от Анадолската агенция.

Отпуснатата досега сума в рамките на обявения на 18 март пакет възлиза на 240 млрд. турски лири или около 5 на сто от БВП на Турция, каза министърът на видеоконференция на Съвета за международни икономически отношения.

Ако трябва да изразим икономическият размер на това с мултиплициращ ефект, то тази сума достига 525 млрд. лири (75 млрд. долара), което се равнява на приблизително 11 на сто от БВП, добави Албайрак. Правителството е осигурило финансова помощ за приблизително 5 милиона семейства с ниски доходи, съобщи още министърът.

На вчерашната видеоконференция бяха обсъдени начини за премахване на въздействието на пандемията върху икономиката и стъпки за използване на новата среда по възможно най-добрия начин. Албайрак изтъкна, че Турция е сред държавите, които се представят най-добре в съотношението между предоставяната помощ и БВП в борбата с последиците от COVID-19.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар