Ужас! Баничката поскъпна

в Новини

Един от най-обичаните български продукти се продава по-скъпо от няколко седмици, показва проверка на "България Днес" в няколко областни града.

Баничката поскъпна!

Най-сериозно е увеличението на тестеното изделие в София, където цената му достига да впечатляващите 1,90-2 лева. В подлези и на пазари баничката може да се намери и за 1,30 лева, но психологическата граница от левче вече е прескочена и според производители няма връщане назад. В Русе потребители също алармират за увеличение, като цената е скочила с 10 стотинки – от 1,20 на 1,30 лева.

Справка на вестника показва, че преди 15 години обичаната баничка се е продавала за 50 стотинки бройката, но заради инфлацията и оскъпяването на съставящите я продукти стойността се е увеличили 3-4 пъти. Търговци обясняват, че последното поскъпване е заради увеличените цени на брашното и олиото, както и на по-високите нива на осигуровки, след като от Нова година минималната заплата достигна 610 лева.

Предприемчиви бизнесмени веднага усещат ситуацията и започват продажба на банички, които продават чрез сайтовете за колективно пазаруване. Плато с 24 минибанички (малко над половин килограм) се продава за 5,90 лева, докато 72 броя (1680 грама) се търгуват за близо 18 лева.

Още преди две години баничката поскъпна и във Варна – с 10 стотинки нагоре и средно се подава за 1,50 лева. От Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите обясниха, че основната причина за по-високите цени е завишената стойност на труда и по-високите цени на брашната. "Доходите също са ниски и трябва да бъдат коригирани в посока нагоре. Никъде в ЕС няма хляб и закуска под 1 евро", заявиха браншовиците.

И бозата гони високи цени

Другата лоша новина е, че баничките със сирене не са със сирене, а с имитиращ палмов продукт, алармираха от асоциация "Активни потребители". През септември и началото на октомври 2019 г. нейни експерти анализирали 15 банички, купени на принципа "таен клиент" от произволни търговски обекти, и в нито една не открили сирене. Резултатите сочат, че в 1 нямало никакъв пълнеж, в 3 установили извара, в 7 сиренето било заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично.

"Една боза от 6 стотинки" вече е мит

Помните ли култовата реплика "Една боза от 6 стотинки"? Във филма "Момчето си отива" Филип Трифонов се обръща съм Невена Коканова, която работи в сладкарница "Тинтяна", а той е влюбен в нея.

Не само момчето си отиде, но и старата цена на бозата. В момента един литър се продава за около два лева, а т.нар. био варианти надминават 3 лева.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар