Tръмп: Не е наша работа да поддържаме реда в други държави

в Свят

В речта си пред Конгреса президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди волята си да изтегли американските войски от Афганистан, предаде Франс прес.

"В Афганистан решителността и качествата на нашите бойци ни позволиха да постигнем огромен напредък и започнаха мирни преговори", каза Тръмп в речта си "За състоянието на Съюза".

"Не е наша роля да служим като орган за поддържане на реда за други страни", добави той и потвърди волята си "да се сложи край на най-дългата американска война и да се върнат военните ни у дома".

"Работим за приключване на войните на Америка в Близкия изток", подчерта той.

ado.vbg.slave(9);

Външната политика заемаше съвсем малко място в речта на президента, но бяха споменати ликвидирането на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади в Сирия и на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани в Багдад. Тръмп отново призова иранските лидери към преговори.

"Поради силните ни санкции иранската икономика е много зле. Можем да им помогнем да я съживят много бързо, но те може би са твърде горди или твърде глупави, за да поискат тази помощ. Да видим кой път ще изберат", каза Тръмп.

Той потвърди подкрепата си за иранските антиправителствени демонстранти и решимостта си да попречи на Ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие.

По отношение на мирния си план за Близкия изток Тръмп бе съвсем кратък. "Като имаме предвид, че всички предишни опити са се провалили, трябва да сме решителни и креативни за стабилизирането на региона", каза единствено той.

Тази година в речта си Тръмп изобщо не спомена преговорите си за денуклеаризацията на Северна Корея, които стигнаха до задънена улица.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар