Радев: Управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор

в България

Изборите трябва да са на 28 март.

Те трябва да бъдат проведени в срок с доставени и лицензирании машини, с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве.

Това заяви държавният пред журналисти.

Мандатът на 44-ия парламент изтича в края на март, а според Конституцията изборите могат да бъдат отлагани до два месеца, т.е. до края на май. Датата на изборите се насрочва с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането им, но се координира между институциите.

Заради пандемията от коронавирус вече се чуха коментари, че изборите трябва да бъдат отложени.

„Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве. Трябва да се създават необходимите условия, от всички държавни органи, от които това зависи – изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт“, обяви в отговори на въпроси на журналисти Румен Радев днес.

Според сега действащото изборно законодателство има възможност при решение изборният ден да започне два часа по-рано, т.е. в 5 часа сутринта.

28 март е датата, за която той би издал указ за провеждането на изборите, стана ясно от думите на Радев.

Държавният глава каза още, че при преговорите между София и Скопие емоциите трябва да стихнат, а премахването на антибългарската реторика и признаването на историческата истина от страна на Северна Македония трябва да станат необратим процес, за да се присъединят съседите ни към Европейския съюз.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха днес цветя пред паметника на Никола Вапцаров на ул. „Московска“ 6 по случай 111-ата годишнина от неговото рождение.

Пред медиите държавният глава припомни, че поетът Вапцаров е надживял посредствеността и е останал в нашата история. Подчерта, че той е бил антифашист, борещ се за голяма кауза, която в последните години новите ревизионери се опитват да изтрият от историята ни.

Затова точно днес, когато отново имаме ежедневни посегателства върху демократичните ценности, е важно да почитаме на такива хора, които отдадоха живота си в борбата срещу фашизма, ккоито мечтаеха за справедливост и се жертваха за свободата, заяви президентът.

По повод на очакваната ваксинация за COVID-19 Румен Радев каза, че би се ваксинирал едва когато минат всички застрашени групи, за които е препоръчителна тази ваксинация.

„Да изчакаме да видим дали ще стигнат за всички“, коментира президентът.

Виждате, че първата партида ще е само за 60 000 човека. Желаещите от най-рисковите групи са много повече. Така че аз нямам право да отнемам шанса на нито един от тях. Ако реша, ще се ваксинирам чак тогава, когато няма чакащи“, каза Радев.

И добави: Очаквам правителстното да подходи с цялата отговорност по този въпрос – да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от това ваксиниране, така и за рисковете, подчерта държавният глава.

Ваксинирането трябва да бъде само и единствено доброволно, като се даде шанс нна всеки желаещ за ваксина. И е много важно да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират, допълни Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък иронично добави, че трябва да изчакаме, защото ситуацията може да се окаже като онази „с едни прахчета, които не пристигнаха“.

Румен Радев не пропусна да разкритикува решенията на правителството. Този път той каза, че не приема идеята да се назначи прокурор, който да има възможност да разследва главния прокурор.

„Управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Какво ни предлагат те? Имитацията на реформи само издава тяхната цел да се бетонира статуквото“, коментира Радев.

Държавният глава отново обясни защо няма да свиква КСНС по темата ваксините – това е изключително експертен въпрос и очаквам експертите на правителството да обединят мненията си по тази тема, защото издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар