Стефан Пройнов: Железните монети на България от 1941г.

в България/История

Железните монети на България от 1941г.

Стефан Пройнов: Железните монети на България от 1941г.

Железните монети на България от 1941г.
На 1 март 1941 година във Виена министър-председателят Богдан Филов подписва присъединяването на България към Тристранния пакт. Страната ни поема по пътя към поредния опит за национално обединение. През същата година на фона на увеличения бюджет за война и увеличените разходи на метали за производство на муниции и оръжие БНБ изсича първите монети от желязо с номинали 1, 2, 5 и 10 лв. Интересно е да се подчертае, че 1 и 2 лева не са емитирани в страната от далечната 1925 година, както и интересния факт, че на гърба им е поставен стария герб този от въпросната емисия от 1925г. а не новия официално приет през 1930г и отпечатан на гърба на 50 Стотинки от 1937 и на 2 лева от 1943г. И четирите номинала са изсечени в Третия Райх, като 1 и 2 Лева са направени в Берлин а 5 и 10 лева във Виена.

Желязото е евтин но в същото време не ефективен материал за направата на монети. То много бързо корозира при допир с вода и въздух а монетите в жизнения си цикъл преминават през какво ли не. Това е основната причина до наши дни да са запазени малко на брои и в сравнително лошо състояние монети от всеки един от железните номинали. Най-трудно се откриват 10 лева. Те са емитирани в тираж от само 2.2 милиона броя, за разлика от другите номинали който са в емисии от 10-15 милиона.

Ако в купчината от монети оставена от дядо ви, намерите монета от 1941, може би държите в ръце една наистина скъпа вещ. Човек никога не знае кога желязото ще стане злато, нали?
Цената на 10 лв. от 1941 година в идеално състояние може да надхвърли 12 000 лв.

Автор: Стефан Пройнов

Вижте още от bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от България

Отидете горе